Да помогнем на „Зелените“ да се регистрират за изборите (до 24.03.)

Оттук:

Да съберем 10 000 подписа и 10 000 лева за регистриране на Зелените в парламентарните избори

Срокът е 24 март – тази неделя.

Подкрепата ми за „Зелените“ е по две линии: едно, вярвам, че бъдещето на Земята и бъдещето на човечеството са неразривно свързани – и от 12 години допринасям за това общо бъдеще с каквото умея; две, познавам лично достатъчно от хората в партията, за да мога да гарантирам за тях.

15 thoughts on “Да помогнем на „Зелените“ да се регистрират за изборите (до 24.03.)

  • и кои са нормалните?

   (край, край, спирам. Не се сдържах. Всеки издига своята норма за Норма, вместо да приеме полинормалността за норма… ама съгласуването на разните норми е мисия невъзможна в това устройство на света. Е, него можем да го променим, не да го въртим и боядисваме)

 1. 1) подписи – това е част от играта по правилата на “казиното” (държавата);
  2) партиите са част от държавността, от властническото управление (и това личи от намерението на Зелените да налагат законова принуда, с която затягат възела на социалните проблеми);
  3) в рамките на капитализма екологичните проблеми нямат адекватно и трайно решение (печалбата винаги ще е приоритет, но и императив: който не печели, той губи и пада в гетото на безимотните, безпаричните);
  4) държавата не е “превзета” от мафия, държавата Е мафия и монополист, тя гарантира, най-вече силово, определен икономически строй и определена социална структура, просто казано: защитава привилегиите и богатството на богатите.

  така че нито ще подкрепя подписката, нито събирането на пари. Парите биха свършили друга, по-радикална и конструктивна работа (която, като страничен ефект, е насочена и към ликвидирането на парите от отношенията на производство, разпределение и потребление), а действие за промяна на системата не може да е вътресистемно, то ще дава резултат само като АНТИсистемно (т.нар. “пряко действие”).

  изобщо, безпокоят ме не само българските Зелени, но и движението като цяло. Ако се случи те навсякъде да вземат властта, не очаквам нищо добро, вкл да почнат крайности, произтичащи от къде гласния, къде завоалиран лозунг, че “хората са твърде много на тази планета”.
  Българските Зелени, убедих се в това лично, нямат разбирането, че без решаване на социалните проблеми, без гражданското самоуправление и съвсем друг тип стопански модел, околната среда остава същият онзи “безплатен обяд”, който уж не съществувал, както твърдят всички привърженици на разни видове капитализъм и разни размери и форми държавност. Т.е. власт.
  “Безплатният обяд” ще го опоскват без задръжки и занапред. Факт.
  Това може да се спре чрез държавата единствено с диктаторски методи. Но, за съжаление, диктатурата ще е насочена не толкова срещу корпораците и бизнеса изобщо, колкото срещу “невежия народ”. А дори да удари тъкмо капитала, и така заприлича на античните тирании (подкрепян от народа лидер мачка аристокрацията), това няма да продължи дълго (ако изобщо потръгне).
  Ярък пример в това отношение са двата режима в Европа, които са имали най-природозащитните закони: Италия от 1922 до 1944, Германия от 1934 до 1945. И двата тръгват с демагогемите за “защита на народа” – и знаете какво се е получило външно и вътрешнополитически.

  Зелените също тръгват по пътя на “добрите намерения”, но този път тъкмо затова води към лошо място, защото механизмът за реализация на добрите намерения е порочен и с грамаден потенциал да опорочава абсолютно всичко.

  ремонтът на тази Матрица е невъзможен. Получава се само нейното рестартиране. Блуждаене в тресавища от илюзии.

  • Ники: прогнозите, които правиш, са добър материал за художествено изследване. Което – ако е умно екстраполирано и далеч от стереотипите – със сигурност ще впечатли и размисли читателите повече, отколкото коментари, пръснати в блогове.

   Лично аз не съм съгласен с доста от тези прогнози – но не разполагам с времето да разпиша „моето“ бъдеще: онова, дето си го представям аз. Е, Жоро Малинов много добре ми го пожела в едно посвещение към „Вирт“:

   „Бъдещето не е каквото ни го описват. Бъдещето е каквото си го направим.“

   • ами точно едно бъдеще на по-силна роля на държавата правите.
    Именно основата на тоталитаризма е това.
    Художествено, нехудожествено, ако логиката не те отвежда към този извод, значи влагаш повече чувства и надежди в гъст сос от илюзии, отколкото аналитична преценка.

    иначе разбрах намека и повече тази тема няма да коментирам.
    Изобщо не бих я коментирал, ако не ми беше пратил мейл, един вид покана да се изкажа.
    А знаеш какво ще кажа.
    И ще го повторя: засилването на държавността под всякаква форма вреди на социалността, а болно общество ще има болни (абе направо извратени) реакции спрямо околната среда (и природата, и собственото си обкръжение).

    системата не може да се “поправи”, нито “разгради” отвътре, по нейните правила. И промяна на правилата не може да стане, защото си има други правила.
    И много дебели интереси, като в тези интереси са въвлечени много хора от по-неимотните класи.
    И затова те ще се съпротивляват на иначе добрите намерения на всяка екопартия. И тя ще е принудена да принуждава.
    Ново въртопче в порочния омагьосан кръг. Нещата се “променят”, за да останат същите.
    Промяна “по легален начин” настъпва само когато най-овластените в политиката и икономиката са нагласили изгодно за себе си нещата.
    Чудя се наистина ли не го разбират това Зелените, или добре ги контролират чрез подставени лица. Или тези лица имат преди всичко свои амбиции, а “зелената идея” им е средство, не цел.
    (то и цел да е, когато е религиозна, хубаво не чакай)

    (и стига с тия твои баланси, Калине. Има неща, които не могат да се балансират, даже ако приемем, че “балансът” е нещо повече от абстракция. В действителност светът е динамичен, просто човешкият живот е кратък – и нарочно скъсяван)

   • Край на балансите, Ники – оттук насетне ще сме екстремни до дупка… Дали обаче ще ти хареса? 😀

    Писъмцето, дето ви пратих, беше преди всичко по(д)кана към всеки, който иска да подкрепи „Зелените“ – парично или подписно. Добре, нека и дискусия има. Аз, след поредното много-приказване при Григор, ще „кротна“ и ще си гледам задачите. Те поне променят света. За приказването често се чудя… :///

    П.П. Нормалните и аз не ги знам кои са – не влизам в тая графа по поне девет лични особености.

   • екстремни?
    достатъчно щеше Зелените да бъдат последователни, да не се опитват да измислят екокапитализъм (с “човешко лице”), да не говорят за “правилна” глобализация и национални държави в същото време, да не бъркат причина и следствие (и десетина реда по-надолу да казват обратното), да се уточнят малко к понятията.
    А реверенсите към национализма в Програмата им са твърде, твърде много.
    И исканията за контрол, контрол, контрол – и те.
    Пък идеята за държавна машина, съставена от чиновници без капка лични амбиции и интереси – то си е фантасмагория, и то далеч не нова. При това в няколко точки по този въпрос приликата с “Доктрината” на нявгашния социалист Мусолини е стряскаща (единство на нацията, държава-арбитър/гарант, класов мир, “духовност”, национална идея).
    Така вече е достатъчно екстремно.

   • Ники (:

    Имам един акъл към тебе. 😛

    Като видиш, че с една стратегия не става – пробвай с някаква съвсем различна.

  • с Григор приказването вече е безполезно.
   Само че разликите му със Зелените са доста малки.
   Чудя се защо не се разбирате.

   • хайде, последен коментар:
    гледам що е рекъл новият папа – и той е със Зелените, хихик…

 2. Още за „Зелените“ – произход и мисия:

  Здравейте приятели,

  реших да се обърна към всички вас по този неформален начин, тъй като нямам възможност да се обадя на всички лично. Както знаете през 2008 г. с 50 човека природозащитници създадохме Зелените. Целта на тази организация, беше да ни даде възможност да се борим много по-директно с беззаконието в тази страна, като прекрачим прага на парламента. Още тогава, след десетки сблъсъци с нагли и безочиливи хора (за Иракли, за Странджа, срещу ГМО и т.н.), ние заговорихме за проблемите с олигархията (или както един мой приятел тогава я нарече – клептокрацията). Също и за нуждата от пряка демокрация, гражданско участие, премахване на финансовия ценз за участие в политиката (в момента е 10 хил. лева, за да се явим на избори). Разбира се, тогава хората не ни разбираха или по-скоро не им се вярваше, че в политиката няма вече никаква доблест, морал, достойнство и ценности. Сега вече са убедени, че няма, като самите те нарекоха България “държава на олигарсите и руското влияние”. Днес вече Зелените са на предна линия. Вече казват, че сме си били изпреварили времето.
  Това което аз не разбирам, обаче, защо в България хората продължават да не виждат, по-далеч от носа си и нямат смелост да живеят достоен живот. Всъщност знам отговорът на този въпрос – защото са свикнали да живеят в страха от репресия. На мен обаче ми омръзна да ми удрят шамари от Европа, да ме оприличават на крадец от Европейската комисия, да ми се подиграват на Острова и “Великият руски брат” да ме мисли за роб, който ще бъде стъпкан по пътя на империалистическите им интереси. Не смятам, че някой от Европа или от света има право да се държи надменно към мен, защото аз помня заветите на дедите си и това ми стига за да се гордея с това което съм. Защото имам ценности и знам значението да думата свобода и морал. След като преди 4 години бяхме изпреварили с идеите си дори Европа, то е дошло време от парламента да променим облика на България и да заемем полагащото ни се място в европейската общност.
  Само, че днес ще трябва да играем (за последно!) по правилата на олигарсите. За да прекрачим прага и да покажем с пълна сила какво можем и какво всъщност представлява българското народно представителство. И после заедно да седнем и да мислим как да го поправим.
  За това ни трябват 10 хил. подписа и 10 хил. лева до 24 март. Имаме само 9 дена. Само не питайте защо в последния момент (защото официалната одобрена бланка от ЦИК излезе вчера!!!). Както вече ви написах, играем по правилата на големите (които са пазят един друг!), но въпреки това ще ги победим.

  Това за което Ви моля, е да отпечатате бланката и да съберете по 10 подписа за нас. Ако може и да дарите за нас, ще сме благодарни. Всичко е описано тук:
  https://www.zelenite.bg/4906

  Защото на нас Зелените никой не ни помага. Чисти сме и се гордеем с това. Във всеки един доклад на сметната палата, за “политическите партии”, единствено Зелените сме най-отгоре, със чисти сметки. Това е защото финансите ни идват единствено от нас, гражданите. И ние сме длъжни да спазим уговорката. Така е почтено. Сами разбирате, че всичко правим заедно, защото ние не сме “елитарни политици”, а сме хора от народа, които искат промяна, но са научили доста и знаят как да я постигнат по механизмите на настоящата система. Ние вярваме в демокрацията (въпреки че тази дума вече се изтърка!), в правото на човека да бъде уважаван и да води достоен живот и знаем как да го направим – като направим процеса максимално прозрачен и осветим всичко с един голям прожектор. Защото има различна политика.

  (Веселин Дробенов)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.