Иракли: акция „240 писма“ и протест (18 декември)

Приятели:

Съвсем наскоро Бургаският административен съд отмени забраната за строителство на Иракли.

Иракли – поне за мен – е най-яркият символ от 2006-а досега за гражданско обединяване и действие заедно – в името на нещо, което засяга всички ни и всички, идващи след нас.

И това, което се случва на Иракли сега, за пореден път ни припомня защо е важно да действаме заедно.

В момента тече акция с масово пращане на писма до т.нар. ни „народни представители“ и ДНСК.

Ако акцията няма отзвук – следва протест. На 18 декември.

Предайте нататък – и този път няма да се радвам да се видим на протеста. Поне не колкото ще се радвам, ако избегнем нуждата от протест въобще. 😉

Бъдете – заедно.

Добавка: Качвам нови версии на двете писма – написани в първо лице (и с по-малко епитети :D):

Писмо до народните представители: RTF; ODT

Писмо до Министерство на инвестиционното проектиране: RTF; ODT

Ако ви харесат, ползвайте тях.

Добавка 2: Протестът е потвърден – вижте тук.

6 thoughts on “Иракли: акция „240 писма“ и протест (18 декември)

 1. 28.01.: Национален протест за Странджа

  Засега са потвърдени София, Пловдив, Бургас, Русе и Сливен.

  Коалицията „За да остане природа в България” се обръща към:

  – парламента да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие:

  1. Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.
  2. Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.

  – министър председателя да извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове. Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство.

  А защо строителството в Странджа засяга всички ни е обяснено тук:

  Това ще доведе и до възобновяване на наказателната процедура и финансови санкции от страна на Европейската комисия поради грубо нарушение на европейското екологично законодателство.

  „Финансовите санкции“ са пари, които се плащат от данъците ни (а не, както би било логично, от джоба на нарушителите).

  Ще се радвам да се видим на протеста. 2014-а започва наистина… 😉

 2. Протест за Странджа: днес в 18 часа

  Искаме:
  1. Парламентът спешно да приеме закон, с който всички устройствени планове да са нищожни, ако нямат екологична оценка и оценка за съвместимост.
  2. Министърът на регионалното развитие да отмени заповедта за одобрение на ОУП на Царево.
  3. Върховна административна прокуратура да заведе дело за нищожност на ОУП Царево заради липсата на екологична оценка.
  4. ОСТАВКА на сегашното правителство!

 3. В. Капитал: Новите директори на националните ни паркове и регионалните инспекторати по околната среда и водите

  Избрани подробности:

  Директор на Национален парк “Централен Балкан” става Христо Башев. Трети в листите за депутат от габровския избирателен район на последните парламентарни избори от редиците на ДПС. През пролетта на 2012 г. той става председател на общинската организация на ДПС. От 2003 г. до 2007 г. Башев е общински съветник в Габрово от квотата на БСП. Иначе е магистър по стопанско управление и бакалавър по психология, завършил е и политически мениджмънт в Академията за социална политика – София. Той заменя Антон Станчев, уволнен през лятото, който е дългогодишен служител на парка, магистър по биология със специализация за еколог.

  Росен Баненски пък става директор на парк “Пирин”. Той е брат на зам.-кмета на Банско Стойчо Баненски.

  (…) Русенската регионална екоинспекция ще се ръководи от Дауд Ибрям (отново временно и.д.), който е областен лидер на ДПС. Управлявал е дирекцията и по време на тройната коалиция, като в миналото според публикации в медиите е бил сътрудник на ДС.

  Напомням защо протестирам против кабинета „Орешарски“ от 2 юни миналата година.

 4. От чисто новата гражданска платформа „Прозрачни планини“:

  Отпушване на ските или запушване на законите?

  Какви са ползите от планините за хората?

  • Почти цялата питейна вода в България идва от планините и особено от вековните гори;
  • Горите в планините защитават близките населени места от наводнения и свлачища;
  • Планините осигуряват поминък за населението – горски ресурси (дървесина, гъби, горски плодове, дивеч, риба) и земеделски ресурси (пасища, ливади, обработваеми земи);
  • Планините осигуряват чист въздух;
  • Планините осигуряват най-разнообразни приятни преживявания за хората (различни видове туризъм, почивка и спорт);
  • Планините предоставят естетическа наслада;
  • Планините са дом на едни от най-обичаните животни.

  „Прозрачни планини” е инициатива, която има за цел да насърчи участието на цялото общество при изготвянето на важни за управлението на планините документи

  Пилотно ще започнем работа по 18 плана от Югозападна България:

  2 плана за управление на национални паркове (Рила и Пирин)
  2 плана за управление на природни паркове (Витоша и Рилски манастир)
  4 общи или специализирани устройствени планa
  8 областни плана за горско-стопанско развитие (Благоевград, София град, София област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Смолян)
  2 плана за управление на речните басейни (Западнобеломорски и Източнобеломорски)

  Ще опазим планините само ако привлечем достатъчно хора, групи и организации, които смятат, че правилният начин за взимане на тези решения е с тяхното участие. За целта ще обикаляме по градовете за срещи и ще очакваме вашето включване на бъдещата онлайн платформа prozrachniplanini.org.

 5. За „върнатите“ имейли:

  Всички мейли ми се върнаха с:
  host snake.parliament.bg[193.109.54.90] said:
  554 rejecting banned content (in reply to end of DATA command)

  Предполагам, че на „представителите“ ни са им сложили филтър, който автоматично отхвърля писма, съдържащи определени думи.

  Понеже не знаем какви са думите (примерно: „Иракли“) – не се сещам как можем да избегнем филтъра. Ако някой има идеи, нека сподели.

 6. 18.12.: Sofia corruption tour – нощна обиколка за Пирин и Иракли

  Отново се строи на Иракли. Отново искат да узаконят незаконните строежи в национален парк „Пирин“.

  С шествие да осветим местата, където се раждат поредните схеми за унищожаването на Иракли, Пирин и цялата държава: МОСВ, банките, Министерство на инвестиционното планиране, Министерски съвет, съдебната система.

  18 декември, 18.30, от паметника на Патриарх Евтимий

  Маршрут: Попа, ул. Граф Игнатиев, пл. Славейков, пл. Гарибалди, ул. Княз Александър I, ул. Съборна, ул. Леге, пл. Независимост до Министерски съвет.

  … Бургаският административен съд отменя решението за забрана за строежа на РДНСК с ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК и решава, че на Иракли все пак ще се строи (http://daspasimirakli.org/index.php?option=com_content&task=view&id=383&Itemid=1)

  … 7-членен състав на ВАС отменя ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ на 5-членен състав на ВАС за лифта на Платото (http://judicialreports.bg/2013/12/%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE/)

  … След като унищожиха Черноморието ни, управляващите пъргаво създават междуведомствена група, която да унищожи и планините ни (http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sedem-proekta-za-ski-kompleksi-i-syoryjeniia-sa-postypili-v-ministerskiia-syvet,163213/)

  … Трети поред министър на околната среда иска да узакони нарушенията на договора за ски зона Банско (http://forthenature.org/news/2860)

  НИЕ ИСКАМЕ:

  – Да не ни заблуждават, че ще правят Национален парк „Българско Черноморие“, а незабавно да се приложат шестте стъпки, които да гарантират опазването на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци – Шкорпиловци, Дуранкулак (север и юг) – Св. Ана, Шабла – Крапец и Шабленски езера, Камен бряг – Яйлата – Болата – Калиакра, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла“ и резерват „Ропотамо“), Паша Дере, Странджа

  – Закриване на междуведомствената група „Ски курорти“, създадена непрозрачно и без участие на скиори, туристи и природозащитници, чиято единствена цел е да възстанови грандоманските проекти за застрояването на НП „Рила“ и НП „Пирин“ и да пречи на започване на РЕАЛЕН ДЕБАТ за развитието на планинските региони

  – Да не се променя концесионният договор на Юлен АД, а да се обяви за невалиден. Нарушителят, надвишил концесията, да си получи наказанието.

  – Сурова дисциплинарна отговорност от съдиите, които взеха решения за подновяване на строежа в Иракли и върнаха делото за лифта на Платото отново във ВАС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.