„За спасяването на света“ порасна

Преди седмица, навръх осмия рожден ден на Човешката библиотека, се зарадвахме с ново издание на „За спасяването на света“: нашата най-голяма книга, в не едно или две отношения. Ако не сте я чели (или чували), грабвайте я. Ще ви изпълни празниците. Обещавам. 🙂

Аз вече съм разказвал защо „За спасяването…“ ми е толкова голяма радост – и общностна, и лична. Голямата ми мечта пък е прочитането ѝ да се отрази на читателите, както се е отразила на Ади „Тринайсетте цвята на дъгата“:

Досега си мислех, че трудно мога да харесам българско фентъзи/фантастика. Или въобще книга, написана от български автор.
Нямам спомен кое толкова ме е наплашило, но „Тринайсетте цвята на дъгата“ ме излекува от този страх завинаги.

(„Тринайсетте цвята на дъгата“ е малката сестричка на „За спасяването…“. Тя също е едно добро начало. Но – начало. 😉 )

Големият ми страх пък е, че много хора пренебрегват „За спасяването“, понеже засега го има само в електронен вид.

Ако четенето на файл ги затруднява, измаря зрението им, ги разбирам. (При все че повечето съвременни четци с технологията E Ink практически не се различават от това да гледаме лист хартия. Принципът е един и същ: имаме повърхност, която отразява част от светлината и тя стига до очите ни. Съвсем друго е при екраните на компютри, смартфони и таблети, които сами отделят светлина; там може да усетите разлика при четене, окото мига по-рядко и т.н.)

Не ги разбирам обаче, ако приемат, че електронната книга е по-малко „истинска“ от хартиената. Че е някакъв недовършен, недоосъществен вариант; литературен полуфабрикат. Че сме пестили от труда, като я правим.

Ще дам конкретен пример със „За спасяването“:

Подготовката на съдържанието – първоначалното уточняване на условията, връзката с авторите и художниците, подборът на получените текстове и корици, подредбата им, писането на предговорите и встъпленията към разделите, редакцията, коректурата – отне общо осем месеца.

Подготовката на хартиено издание – оформлението, странирането, евентуалната втора коректура, отпечатването  – ще отнеме един, най-много два. (И то защото искаме читателите да участват в избора на крайния му облик – което добавя седмица-две, за пращане и обработка на анкети.)

Кое прави една книга книга? Съотношението 8 към 1 (или 2) би трябвало да замисли всеки.

Ще ми е интересно да споделите:

а) замислих ли ви? 😉

б) какви други причини освен двете горе ви спират да си вземете (или подарите на друг човек) е-книга?

За електронните издания сме в началото на пътя. За мене ще е радост да крачим заедно. 🙂

… А още по-голяма – да ми споделяте открихте ли своите начини да спасявате света сред 48-те, събрани в антологията. 😀

1 thought on “„За спасяването на света“ порасна

 1. Здравей и хубава есен! Има протест срещу ГМО, ако още те интересува темата, разпространи.

  събота 10. от 17ч.
  Включи се в протеста, за да покажем заедно, че гражданското общество в България е солидарно с европейското и се обявява против подписването на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции със САЩ (TTIP) и на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада (CETA).

  Организатори: Национална коалиция “Спри ТПТИ “(За Земята, Фондация за околна среда и земеделие, Грийнпийс България и Зелените), Солидарна България, Гражданска инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване, Колектив за обществени интервенции, Зелената партия и Българската левица.

  Сборен пункт: Паметника на Партиарх Евтимий, София, 17:00 ч.;

  Маршрут: от Попа, по бул. Патриарх Евтимий до бул. Раковски, надясно до представителството на Европейската комисия, където ще спрем, за да изразим позициите си. Продължаваме до Министерство на икономиката. След престой там – продължаваме до Народното събрание.

  Гражданите от Европа и САЩ са против подписването на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции. Подписката в Европа достигна почти 3 000 000 подписа, а България преизпълни квотата си за събрани подписи. Въпреки това голям част от европейските и родните политици продължават да не се съобразяват с мнението на избирателите си. И това под лозунгите за “демократичност” и “прозачност”. Ние не сме съгласни такива важни преговори да се случват на тъмно, като се имитира публичност. Не искаме в името на печалбите на тесен кръг корпорации да се жертват сувернитетът, здравето, социалните права и околната среда!

  Ако и ти не искаш това, излез и го заяви на протеста!

  P.S. Изглежда нямаш страница във Фейсбук, въпреки че има няколко страници с твоето име: Калин Ненов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.