За европейските избори на 26 май

Приятели (:

Ако се чудите дали и за кого да гласувате тази неделя:

1. Гласувайте. На евроизборите традиционно гласуват най-малко хора. Това значи, че всеки глас има по-голяма тежест. Съответно сега имаме най-сериозен шанс да изберем представители на истинския граждански сектор (а не на МИД – мафията, имитираща държава ;).

2. Ако още нямате твърд фаворит, аз ви препоръчвам Демократична България (бюлетина 13) с преференция 109* за Тома Белев. Познавам Тома от над десет години, помагал съм му в работата (и съм го включил в „зелена?“-та приказка за Юнаци и злодеи 😉 )… Когато мисля какво значи „представител на истинския граждански сектор“, той е сред първите хора, които ми изникват в ума.

Ако пък вече си имате твърд фаворит, ще се радвам да ми споделите кой и защо.

За по-информирани избори,
Кал)


* Защо е важна преференцията, обяснявам в този коментар.

5 thoughts on “За европейските избори на 26 май

 1. Разбирам аргументите на Григор (и други приятели), които подкрепят Десислава Иванчева, но предпочитам Тома Белев, защото държа да подкрепя човек с доказан многогодишен опит в граждански инициативи.

  Ако името на Тома не ви говори нищо: той е директор на Природен парк „Витоша“ от 1999-а до 2012-а и през цялото време се грижи за парка, без да кляка пред ничии интереси (казано с думите на Григор, „опълчва се на мафията“ – тринайсет години). Това си личи по всичките поръчкови статии против него, които ще откриете из медиите на МИД. 😀 (А също и по това как ГЕРБ го махнаха от дирекцията на ПП „Витоша“ – с най-смехотворния „конкурс“, който не можете да си представите. Питайте ме на живо. 😉 ) Освен това е един от активните участници в Асоциация на парковете в България, а опазването на българските гори – от които зависят водите, локалния ни климат и прочие – е моя лична кауза от 2003 г.

  От друга страна, Десислава Иванчева ми е непозната като участник в граждански инициативи – знам името ѝ само покрай скандала с „подкупа“. Някой може ли да даде линк, който обобщава гражданските ѝ дейности до момента?

 2. И аз ще гласувам за Иванчева – горе-долу по горните мотиви.
  Макар че харесвам и Томата, мисля и за Албена Симеонова, а за Мария Спирова съм чувала само хубави неща от хора, на които се доверявам. Но смятам, че те всички ще имат достатъчно подкрепа, а на Иванчева й е нужна тъкмо сега.
  Друг кандидат, за който мисля, е Ваня Григорова. Познавам я и съм имала доста работни срещи с нея, от които имам много добри впечатления. Убедена съм, че тя ще свърши много работа където и да е.

 3. Благодаря за съвета! Тъкмо се чудех дали да разгледам подробно 13 бюлетина и кого да избера. Ще гопогледна Тома Белчев. Може и да ми хареса 🙂

 4. Лично аз смятам да гласувам за Десислава Иванчева.

  Малко парадоксално, понеже почти не я познавам. А пък Тома Белев, Емил Георгиев и отчасти Мария Спирова познавам и съм с отлични впечатления от тях… И причината да гласувам за Иванчева е, че ги познавам и разчитам на тях.

  Иванчева си има недостатъци, но се изправи срещу мафията в България. И мафията ѝ даде 20 години затвор по измислено обвинение, опитите за доказателства по което се разпаднаха до последното. Но ѝ ги даде – за урок на всеки, който смята да не слушка и изпълнява.

  Ако не покажем, че сме готови да застанем зад опълчилите се на мафията, утре Тома Белев, Емил Георгиев и Мария Спирова ще са депутати – но пред тях ще стои изборът дали да правят доброто за България и хората, или да слушкат и изпълняват. Ако първото значи 20 години затвор, то отпада, без значение колко честни и свестни хора са. С не-подкрепата си за Иванчева ще превърнем тях в бушончета на мафията.

  Ето затова ще гласувам за тях, но в тези следващи избори, на които мафията вече ще е получила урока си, а опълчващите се на нея ще знаят, че имат подкрепата на народа. Дотогава е безсмислено.

  Поне така мисля аз.

 5. Вчера се чудих как точно работят преференциите на тия избори. Ето инфо от „Дневник“:

  За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи, в т.ч. и техните водачи. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

  При само 17 кандидати във всяка листа, тия 5 процента почти сигурно ще бъдат минати от поне един, така че задължително отбелязвайте преференция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.