Празници и подаръци: за нас и за Земята

Приятели (:

Дойде декември! Приближават празници: време за виждане с близки хора, мечтане на мечти и планиране на планове за новата година, препускане по крайни срокове (…); и – най-важното, най-кулминиращото, най-непразничното – търсене на подаръци.

Ако и вие като мене се изприщвате при мисълта за три дни обикаляне на онлайн магазини, молове и коледни базари; и – по-важното – ако търсите подаръци, които да не изтощават общия ни дом, Земята, а дори да ѝ помагат… може би нещо тук ще ви допадне. 😉

Идеите надолу са с духовна майка размислите от „Нуждаем ли се от Природата?“ и с духовен татко този запис от декември 2012-а. Изброявам ги в реда „от по-общо(полезно)то към по-личното“:

1. Опазвайте българските гори и планини.

Чрез дарения за:

Аз се стремя да им пращам колкото мога да отделя (в идеалния вариант поне 10% от прихода си) всеки месец. За природата ни няма делници и празници – нуждата от грижа е във всеки миг.

2. Съчетавайте академичното и гражданското; мисленето с действието.

Чували ли сте за образователната мрежа „Място за бъдеще“ и ежегодните ѝ пътуващи университети в Чипровци?

Аз съучаствам в случването им от самото начало през 2008-а. И рядко се вълнувам толкова, колкото при срещата си с другите участници в тях, българи и човеци от цял свят.

Както при всяка гражданска организация, даренията винаги помагат да градим „Място за бъдеще“. Наше общо. 😉

3. Грижете се за дива живинка.

Като дарите фондация Бат Уърлд България „Ден и нощ“ (прилепчета! 😀 ) или фондация „Дивите животни“.

4. Подарявайте електронни книги.

Нужно ли е да си обясняваме с какво помагат те на Земята? (Честно питам. Напоследък имам чувството – празнично едно такова, топло 🙂 – че вече го знаят всички. Ала може и да бъркам.)

Ето нашите, на Човешката библиотека. Сигурен съм, че може да откриете и други. 😉

Колебаете се коя би харесала на близкия човек? Пишете ни (на poslednorog -в- gmail.com) две-три от любимите му книги – ние ще ви препоръчаме.

Продължавате да се колебаете? Грабвайте „За спасяването на света“. С 48 различни вида спасяване (и свят) вътре, все някой ще докосне сърцето и ума… 🙂

… Тези бяха моите. Вие ще ми споделите ли ваши? 🙂

1 thought on “Празници и подаръци: за нас и за Земята

  1. Аз бих добавила пазаруване (за хората в Пловдив) на коледни украшения и други неща от тук https://thesocialmarket.eu/vendors/sphu-plovdiv/?vendor_category=rachno-izraboteni
    Коледни неща на Майко мила (има ги в магазините на Фантастико).
    И моето любимо – неща, направени от вас. Който се справя с плетенето и/или сладкарството. Аз по всякакви празници пека различни сладки и правя бонбони в промишлени количества и после ги опаковам в платнени торбички, които си шия от различни платове (в магазините за платове имат изостанали несмаслени парчета, които просто са по-евтини). Хем сладичко за душата, хем после тия торбички могат да се ползват за съхранение на ядки, билки…
    За собствено сътворени подаръци идеите са всъщност безкрайни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.