16 юни: Национален протест „Оставка на кабинета „Орешарски“

Цитирам от сайта на организаторите:

Неделя, 16 юни 2013 г. – от 18:00 часа на пл. Народно събрание и общините на всички градове.

Национален протест – събитие във Фейсбук

СОФИЯ – пред Народно събрание (Парламента)
ВАРНА – Осми приморски полк 43 – централен площад
РУСЕ – пл. Свобода 6 – централен площад
ПЛОВДИВ – площад Ст. Стамболов 1 – централен площад

ИСКАНИЯ:

– КАСИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ

Причини: манипулации от купени медии и политически партии.

– ОСТАВКА НА КАБИНЕТ „ОРЕШАРСКИ“

Причини: Опит за рестартиране на проекта „АЕЦ Белене“, рестартиране на Бургас-Александропулис, проучване и добиване на шистов газ. Връщане на тютюнопушенето в закрити помещения и публични места. Прокарване на задължително избираем турски език, ромски език, иврит и прочие в български училища. Абсолютна липса на отговорност и честен съд за политици от прехода, както и отговорност и честен съд за всички кредитни милионери, реформи в съдебната система, а точно обратното. Никакви действия по премахване на субсидиите за партии с вот под 4%, а се твърди, че няма пари. Никакви действия по промени в изборния кодекс (въвеждане на електронно гласуване) – което дава предпоставки за манипулирането на вота, купуването на гласове и порочната практика да се разнасят чували с бюлетини, нещо, което е присъщо за бананова република от 18-и век.

ВАЖНО:

– Това е граждански, мирен протест и не е обвързан с политически партии.
– Разграничаване от провокаторите на протеста – изолирайте се от провокаторите и агресивните лица.
– Групата ще остане гражданска и независима! Който желае да ни подкрепи в исканията ни – може да го направи, но не и да определя какво желаем!
– Тези хора, които са ни подкрепили, не може да желаят цената на тази подкрепа да е промяна на вижданията ни.
– Нашият протест е мирен.

Осъвременено на 15 юни, 10:00: Съгласуван и одобрен маршрут за протеста на 16.6.2013 год, неделя:

Сборен пункт и престой от 18.00 ч. до 19.00 ч: пл. „Народно събрание”, около паметника на Цар Освободител и със следния маршрут:

– бул. „Цар Освободител”, Орлов мост и входа на Борисовата градина – 15 мин. престой, през Княжевската градина и покрай паметника на Съветската армия, надясно по у. „Ген. Гурко”, по ул. „Алабин”, пред Съдебната палата – 15 мин. престой, надясно по ул.”Позитано”, пред централата на БСП – 15 мин. престой, по ул. „Братя Миладинови”, пред централата на ДПС – 15 мин. престой, надясно по бул. „Ал. Стамболийски”, наляво по бул. Мария Луиза”, надясно по бул. „Княз Ал. Дондуков”, по бул. „Цар Освободител” до пл. „Народно събрание”.

– Като организатор съм длъжен да уведомя участниците в митинг-шествието за приключването му, съгласно посочения в уведомлението час.

Шествието ще се проведе по тротоара и пешеходните зони, по изключение в крайната дясна лента на уличното платно, по посока на движението, извън охраняемата зона на институциите.

Като организатори молим участниците да спазват маршрута и времето за престой. Както на миналия протест, ще има вътрешна охрана, която да осигурява реда и ще съдейства на полицията за извеждане на нежеланите „гости”. Нежелателно е издигането на пропартийни плакати и други подобни.

Моля разпространете новината и на други места – тя е от застрашените видове, подлежащи на бързо и непредизвестено изчезване. 😉

(Все още нямам достоверна информация защо. Хипотези си имаме всички ;)… но моята задача е да сведа белия шум до минимум – да не удави информативната част. Затова и – NB! – може да не одобрявам коментари с цел политически дебат или дървено философстване. Тук нека се фокусираме върху действията – за другото има форуми и Фейсбук. ;))

Ново: Прекрасен граждански текст от Любомир Николов – Нарви: Страхувам се

Важен анализ на възраждащия се (?) проект за АЕЦ „Белене“: Григор Гачев – Защо протестирам, и ще протестирам

Особено ви препоръчвам коментара на Зелен Бетон:

(…) За да започне въобще да се говори за възобновяване на проекта, трябва да има пълен консенсус по (и да е ясно как ще се изпълнят) две задължителни условия:

1) да се гарантира невъзможността нашенски олигархични и мафиотски кръгове да използват „Белене“ като хранилка; и
2) да се сведе до минимум възможността чрез този проект чужди геополитически интереси да държат в зависимост България и да влияят върху нейната политика и развитие.

Ако нишките, свързващи проекта с олигархията и мафията, не бъдат предварително и необратимо прерязани с голямата балтия, загубите за българския бюджет за целия период на строежа и експлоатацията на централата ще бъдат несъмнено по-големи не само от неустойката, която би могла да ни вземе руската страна, а може би и от цялостните разходи за изграждане на централата. (…)

Освен това олигархията и мафията ще имат още един крупен и сигурен източник на финансиране, което ще ги вкорени окончателно във властта – а така ще могат да крадат още повече и от други места.

Външният инвеститор е решение САМО ако: а) е изцяло частна компания, и б) идва от Европа, и то от държава с доказани демократични традиции (имам предвид старите страни-членки). Никакви американци, китайци, японци, араби и особено руснаци. Повече от ясно е защо. Новите членки на ЕС също не са надежден източник на инвеститори, тъй като в общи линии като нас страдат от детските болести на прехода от соц към демокрация.

И надолу.

По същество той съвпада с моята основна причина да гласувам „ПРОТИВ“ строителството на нов АЕЦ на „ядрения референдум“ през януари.

До неделя!

22 thoughts on “16 юни: Национален протест „Оставка на кабинета „Орешарски“

 1. Зелен Бетон: за някои логически грешки

  (…) И другото – това прословуто „мълчаливо мнозинство“, с което се опитват да заглавичкват баламите. Основно правило е, че когато някой мълчи, не се знае какво мисли. Това може да стане ясно единствено с избори – и то избори, които са така направени, че да изкарат колкото може повече избиратели до урните. Обаче властта няма сметка от такова нещо. Това е една от причините да се мъчи да отлага изборите колкото може повече. И бас държа, че междувременно мисли усърдно как да направи така, че на следващите избори да гласуват колкото може по-малко хора. (Което, между другото, е подсказка за една от основните задачи на протеста: след неминуемата оставка на кабинета, всичката тази енергия и креативност трябва да се насочи към активизиране на електората. За да има в крайна сметка смисъл от всичките усилия.)

  Разбира се, че сред мълчащите има много хора, които просто не щат да се замесват в политически процеси. Много са и тези, изпитващи по дефиниция неприязън към всяко нещо, което смущава привичното им съществуване и предизвиква несигурност. Това обаче съвсем не означава, че тези две групи са непременно симпатизанти на БСП и ДПС, или че харесват наложения през прехода властови модел. Между другото (по лични наблюдения) доста от мълчащите, предимно по-възрастни, които е малко вероятно някога да излязат на подобен протест, започват все по-внимателно да слушат какво казват по темата децата и внуците им. Ако някой си мисли, че знае как ще гласуват тези хора, той е идиот.

  Ако поддръжниците на властта бяха толкова много, колкото ги смятат, най-малкото досега щеше да се образува един „симетричен айсберг“ – може би не толкова голям, но пак с радикален връх, поне донякъде съизмерим с този на противниците на властта. Вместо него има някакви 50-100 души, събиращи се по крайно съмнителен начин, гръмко именуващи се „контрапротест“. Фактът, че телевизиите (очевидно под натиск) им отделят несъразмерно много време в новинарските си емисии, би бил смехотворен, ако не беше тъжен.

 2. Следва:

  11-12 юли: ЗаСелване и заГраждане на Парламента

  “Ако има окупация над 25 дни, по старите закони на хан Крум може да се претендира за право на заселване и собственост”

  Вече почти месец тройната коалиция е узурпирала властта, въпреки ежедневното недоволство и протести. Явно няма намерение да променя изборния кодекс и да подава оставка. По тази причина предприемаме нови мерки:

  * Четвъртък 11ти ЗаСелване на пл. Народно събрание от 21 ч нататък след #ДАНСwithme. Имаме разрешение за палатков лагер – носете си палатки, шалтета, спални чували, китари и ударни инструменти. Оставаме да спим на жълтите павета.

  * Петък 12ти ЗаГраждане на Народното събрание от 8 ч нататък заедно с традиционното кафе (https://www.facebook.com/events/1385114985037698/). При подаден сигнал започваме да ходим срещу часовниковата стрелка (предимно по тротоарите): пл.Народно събрание – кръстовището на СУ – паметника Левски – ул.Московска – ул.Г.С.Раковски – Военен клуб – НС и после пак. Все повече и повече хора ще се събираме докато заградим НС. Няма да позволим на депутатите да излязат от НС до ясен ангажимент за оставка.

  Петък е големият ден – взимайте си отпуска, пътувайте към София, организирайте събития пред общините в други градове (за съпричастност със ЗаГраждане).

  • за да “остане природа”:
   трябва да има хора, чиито не само идеални, но и материални интереси да са “вързани” за идеята. И да няма групировки с власт, ресурси и привилегии, заинтересовани да печелят независимо дали увреждат околната среда или не.
   Т.е. нужна е СМЯНА НА СТРОЯ.

   не кабинетът Орешарски е за ликвидиране – самата кабинетност; не ТОЗИ парламент – овластеното централизирано представителство изобщо е за боклука; не “зелен бизнес” – промяна в управлението на собствеността може да породи цивилизация, органично вписана в околната среда.
   Сиреч трябва да се говори за социална революция, вместо за реформиране на настоящата система.
   http://sharkannht.blogspot.com/2013/07/blog-post.html

   • Това трябва да се прави. Съпротива, самоорганизация, самоуправление. Според принципите на личната свобода, социалното равенство, солидарността и справедливостта. В малки общности – трудов колектив, съседи, приятели, хора с общи културни интереси. Постигнатото на локално ниво се разширява по механизма и структурата на федерализма.

    Ники:

    1) Какво е „За да остане природа в България“?

    2) Колко години ще ни трябват, за да постигнем модела, за който пишеш?

    3) Какво предлагаш да правим спрямо природата междувременно?

   • 1) ти поставяш въпроса “да остане природа”. Не разбрах защо ми го връщаш

    2) колкото трябва; но ако постоянно се вдъхва доверие в “потенциала” на институциите на властта – никога;
    (революция настъпва, когато има революционна ситуация – 4 за последните 25 години у нас – и подготвено за действие масово съзнание; реформизмък “в рамките на закона” пречи на масовото съзнание да се подготви, революцията постоянно абортира)

    3) а междувременно какво се постига трайно? освен че се влошават и затягат социалните конфликти, при това всред управляваните маси (управляващите винаги накрая се договарят – или побеждава по-силната икономическа групировка, която си купува лоби в държавната машина)?
    “междувременните” природозащитни акции стават част от проблема, не от решението.
    Ако не го разбереш сега, няма да поискаш да го разбереш никога.

    (няма смисъл повече да те агитирам, и без това казваш, че ме четеш по диагонал)

   • С удоволствие ще продължа този разговор (нито ще те „чета по диагонал“) – ако първо ми отговориш на въпросите.

    Задавам ги пак, надявам се в по-ясна форма:

    1) Какво представлява „За да остане природа в България“? (Помогни си с Гугъл, ако въпросът те озадачава.)

    1А) Откриваш ли връзката между „За да остане природа в България“ и цитата от блога ти, който дадох в предния ми коментар?

    2) и 3) ги обединявам така: Какво предвиждаш да се случва с природата, преди да сме постигнали желания от теб модел? Кой и по какъв начин ще поеме грижата за нея? Колко дълго време ще продължи преходът към модела?

    (Позволявам си да те питам за прогноза, защото: а) имаш склонност и подготовка за прогнозиране/екстраполиране; б) искам да сме максимално конкретни в разговора.)

 3. На кафе пред парламента – 26-28.06.

  От форума на Шадоуданс:

  Marfa: Поканвам ви да се присъедините към тоя ивент:
  https://www.facebook.com/events/1385114985037698/

  Работата е там, че докат народът обикаля след работното им време, ония го гледат по телевизора и хрупат пуканки. Обаче от друга страна народът пък ходи на работа, за да бачка, да печели пари и да ги издържа. Ето защо освен редовния протест в шест и половина намислихме сбирка за по кефе преди работа и евентуално в обедната почивка.

  Цитирам:

  „Приятели, дойде време да разширим протеста. Очевидно си имаме работа с дебелокожи и нагли хора, които чакат да се изморим и да разтурим “седенката”. Затова да отидем на кафе пред парламента. Мирно, спокойно и цивилизовано. Да поговорим за оставки, избори и още нещо… 🙂 Очакваме ви! п.с. Протестите в 18:30 остават!

  Сряда от 8.30 до 9.30 флашмоб
  от 12.30 до 13.30 флашмоб
  Четвъртък от 8.30 до 9.30 флашмоб
  от 12.30 до 13.30 флашмоб
  Петък от 8.30 до 9.30 флашмоб
  от 12.30 до 13.30 флашмоб
  (в петък има и парламентарен контрол, така че който има възможност – може да остане до протеста в 18:30)

  Можем да отделим малко време преди работа или в обедната почивка, който – когато може.“

  Ем, заповядайте, такова.

  Вижте и моите съображения за утре и вдругиден.

 4. Съжалявам, че чак сега виждам, но – разгледайте http://www.ostavkaoresharski.com

  Цитирам по-важното:

  1. Протест утре сутрин (от Фейсбук):

  26 юни 2013 г.
  09:00 в UTC+02

  СОФИЯ, Народно Събрание

  Организатор на протестната група – българинът Октай Енимехмедов.
  “Свободата не ще екзарх, иска Караджата !” Да обсадим плътно Народното Събрание докато заседава утре СРЯДА от 9 часа с жива верига , както през 1997г., и да не позволим никой депутат да напуска, докато Орешарски не подаде незабавно ОСТАВКА! Народът е призван да вземе властта си от ръцете на мафията, настанила се в Парламента, сега или никога ! Ако не успеем с блокадата и наглостта на мафията ескалира, обсадата ще продължава всеки ден, в който Парламента заседава, до ОСТАВКАТА.
  НЯМА ПАРТИИ ВЕЧЕ, ИМА БЪЛГАРИ. Вечерните разходки и скандирания пред празни сгради явно не дават резултат, тъй като политическата мафия е глуха за справедливите искания на народа си. Нужни са крайни действия.
  Следва окупация и обсада на Народното Събрание докато заседава, в сряда 26.06.2013 от 9:00 часа, с единствено искане – незабавна ОСТАВКА на кабинета Орешарски. Този протест е на ЦЕЛИЯ ОБЕДИНЕН ДЕМОКРАТИЧЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД, той е БЕЗПАРТИЕН и СРЕЩУ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛИКА НА ПРЕХОДА, затова не се оставяйте да ви разединяват партийни провокатори, бранещи властта на всяка цена !
  ГРУПАТА СЕ СЪЗДАВА ПОРАДИ ДЕБЕЛООЧИЕТО И НАГЛОСТТА НА ХОРАТА ОТ ДПС,БСП И АТАКА! НЯМА ПАРТИИ, ИМА САМО БЪЛГАРИ! НИЕ СМЕ ЕДНО ЦЯЛО С ВСЕНАРОДНИЯ, БЕЗПАРТИЕН #ДАНСWITHME ПРОТЕСТ.
  НИЕ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТАЗИ ГРУПА, ИСКАМЕ НЕЗАБАВНАТА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА ОРЕШАРСКИ.

  2. Новите стратегии на разцепване:

  за съжаление разбрахме че в справедливите ни мирни протести, има внедрени групички на червената олигархия. Те няма да целят с камъни правоохранителните органи, защото олигархията разбра че с агресия няма да опорочат протеста ни и преминаха на стратегията „разделяй и владей“.
  Тези групички и хора скандират като нас „Оставка на червената мафия“, но тяхната е цел да вкарат разногласия къде в колко да се протестира! Така те искат да разделят протеста, да сме на по-малки групи и това да демотивира и умори хората и да ни откаже да протестираме.
  На 18.06 за първи път успяха да разделят протеста, хората се пръснаха във всички посоки.
  Затова тези, които организирахме протестите първоначално и се грижим за разрешителните, спазването на обществения ред, реагираме светкавично и остро срещу намесата на червената олигархия. Създаваме ПРОГРАМА на протеста, която се повтаряше 4 дни подред, преди намесата на нашите „приятели“, така че да осуетим намеренията им да развалят протеста.

  Програма на протеста „Оставка Орешарски“
  18.30 Минестерски Съвет начало на протеста
  19:00 тръгваме от Минетерски Съвет към Народното Събрание
  19:30 от Народното Събрание тръгваме към Орлов Мост
  20:00 от Орлов Мост тръгваме през НДК към Позитано 20
  20:30 от централата на БСП тръгваме към централата на ДПС
  21:00 приключване на протеста

  Призоваваме гражданите всеки ден да спазваме познатият маршрут, да покажем че сме истинско гражданско общество и не могат да ни разделят слугите на червената мафия под формата на „викачи“, хора с барабани и групички, които да ни „насочват“.

  Правилника на протеста:
  1. Спазвайте законите на страната.
  2. Изолирайте правокаторите и сигнализирайте правоохранителните органи.
  3. Уважавайте полицаите и жандармерията, благодарете им че пазят общественият ред.
  4. Събирайте си боклуците.

 5. И още: Тони, един от организаторите на предстоящия протест, разказва какво се е случило с предните събития във Фейсбук и другите „изчезващи“ сайтове.

  (Надолу в дискусията препоръчвам съветите на Григор за мерки при полицейски тормоз и неправомерно сваляне на ФБ страници.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.