Студентска окупация – пресни впечатления

Звукозапис от окупацията днес – много инфо само в 10 минути. Съжалявам, ако звуча неразбираемо на моменти – имах много неща за казване, а само една уста. 😉

Хронологията в „Дневник“ е доста пълна (макар че не покрива моя „ъгъл“ – откъм Министерски съвет и блокадата на „Цар Освободител“/„Мария Луиза“).

Ако дори 10 минути не ви се слушат, ето поантата в два реда:

Елате на следващите студентски акции. Ще видите неща, които досега не сте. И ще помогнете за сбъдването им.

(Една мисъл на студент, която чух на протеста от 10 ноември, спокойно може да стане девиз на случващото се: „Не подмяна – а промяна“. Промяна на системата.)

До срещи!

P.S. Тази сутрин осъзнах на какво ми напомня вървенето с вдигнати ръце и призивите „Без насилие!“: не на примиренчество и мухлящина (хех :)), а на сатяграха, философията на Ганди. Която се оказва едно от най-въздействащите средства за промяна.

25 thoughts on “Студентска окупация – пресни впечатления

 1. Материал за гняв (или поне размисъл):

  ПП „Зелените“: Правителството хвърля прах в очите на гражданите и се окопава във властта

  Новината за купуването на американски реактор за новия седми блок на АЕЦ Козлодуй гръмна на 23.11.2013. (…) На фона на новините за изливащата се вече втора година тонове радиоактивна вода от АЕЦ Фукушима и на премълчавания проект за нов саркофаг над АЕЦ Чернобил, чийто строеж ще струва над милиард евро, подобна новина изглежда като лоша шега.

  (…) Безпомощност издава и проектобюджетът за 2014 година. 50 милиона лева за новата агенция Държавна агенция „Технически операции“ и увеличен с 1/3 бюджет на ДАНС сигурно могат да бъдат обосновани със заплахи от тероризъм и борба с организираната престъпност. Но непрозрачността на тези служби, както и изцяло политическата им зависимост са повод за основателни съмнения, че тези пари могат да бъдат използвани и като средство срещу основателното недоволство на българските граждани от правителството.

  Миналият на първо четене в парламента законопроект за офшорките пък е опит да бъде хвърлен прах в очите на същите недоволни граждани. На офшорните компании вече няма да бъде позволено да участват в редица области на българската икономика, но в забранителния списък не са включени правото да купуват земеделска земя, да развиват туризъм (много спорни туристически проекти, като скизоната в Пирин и планирания курорт край Карадере са на офшорни компании), да копаят за злато и мед (канадската Дънди Прешъс Металс, която добива злато край Челопеч и планира да разработва находището в Крумовград, също е офшорна компания).

 2. В. „Дневник“: “Ранобудните студенти” организират протест в четвъртък срещу закона за МВР

  Студентите организират утре и отворена дискусия по проекта, на която са поканени Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет, омбдусманът Константин Пенчев и други хора. Дискусията ще е от 18 ч. в Софийския университет.

  (…) В актуалния текст на закона органите на реда могат да разполагат сили и средства, да изграждат, използват и снемат инженерно-технически съоръжения и други средства за охрана.

  В проекта се предвижда всеки полицейски орган да може да отцепва райони, да ограничава временно или да забранява движението на лица и транспортни средства във връзка с осъществяването на охраната на този вид обекти. Това нововъведение регламентира блокирането на свободното придвижване на хора около тези обекти, което в последните няколко месеца се осъществява системно от полицията, без да има законово основание за тази мярка.

 3. В. Дневник: Шефове на 36 софтуерни компании поискаха от правителството „Оставка! Веднага!“

  Ние, долуподписаните изпълнителни директори на български софтуерни компании, подкрепяме действията и мотивите на Ранобудните студенти за възстановяване на морала в политиката и съграждане на нов обществен договор.

  Призоваваме за незабавна оставка на Правителството и Народното събрание с провеждане на нови избори!

  Българската софтуерна индустрия е един от най-динамичните и конкурентоспособни сектори, изпреварващ неколкократно средния растеж на икономиката като цяло. Тя осигурява стойностна професионална реализация на хиляди млади хора с високо качество на живот за тях и техните семейства. Реализация на световно ниво – тук, в България.

  Работещата демокрация с активно гражданско участие, върховенството на закона и управлението в обществена полза са необходими условия за устойчиво развитие напред. В момента нито едно от тези условия не е изпълнено. България може да стане благополучна и социално-справедлива страна, ако осъществим образователна реформа и развием икономика с висока добавена стойност. Сегашното управление и изкривена политическа система не позволяват това.

  Продължаващият разпад на държавността и тоталната загуба на легитимност на най-важните обществени институции ограбват страната ни не само икономически и социално, но преди всичко морално. Ограбват бъдещето на нашите деца.

  Ако сте в софтуерния бранш – включете се в подписката.

  • Продължение:

   Явор Джонев: Да подкрепим младите за рестарт на системата

   Един откъс, който затвърди доброто ми мнение за мисленето зад тази прокламация:

   Има ли отражение от политическата ситуация в IT сектора и в софтуерния бранш?

   – Пряко отражение засега няма, защото сме експортно ориентирана индустрия. Вероятно ще има отражение върху изпълнението на държавни поръчки, защото правителството в момента няма капацитет да управлява разумно каквото и да е. Държавната администрация е парализирана, а партизанската подмяна на служители върви с пълна сила.

   Но ние се притесняваме от едно друго отражение, което е много важно за нас. Ако в България загубим надеждата, че можем да станем нормална страна – с развита икономика, социално справедлива, с добра инфраструктура и качествени публични услуги, то хората, които работят в нашия сектор, ще започнат да се изнасят.

   Това са хората, на които им е най-лесно да емигрират – веднага могат да си намерят работа където и да е по света. Те са тук, защото искат да са тук. Искат да живеят и работят в родината си. Това е и основният мотив да подкрепим студентите и въобще всички, които се борят да възвърнат идеята, че България наистина може да стане просперираща страна. Сегашното правителство, парламентарно представителство и политическа каста са отрицания на тази идея.

   Има и други размислящи откъси.

 4. Pingback: Човешката библиотека » Приказки за Юнаци и злодеи: Зеленяща 2

 5. Григор Гачев: Началото на края

  Обърнете внимание на идеята, която дискутираме в този коментар. Цитирам и при мен:

  Григор:

  От утре започвам да изпращам подробен списък на действията и изявленията на това правителство, които противоречат на демокрацията. Заедно с линкове към съответните източници.

  Кал:

  Да си дойдем на думата. 🙂

  (Това е едното острие на „ножицата“ – най-успешният инструмент, на който дължим повечето си граждански резултати в зеленото движение от 2007-а насам. Другото острие са акциите на улицата – за да си личи, че на хората им пука достатъчно.)

  Мога да помагам с преводи и редакции, по поне 2 часа на ден. И с разпращане на писмата до граждански активните ми контакти – те да ги пращат на съответните места на свой ред.

  Ако някой има желание да се включи (с писане, превод, друго) – добре сте дошли. 🙂

  • Последно по темата – тая сутрин си припомних една наша кореспонденция от 24 юли:

   След поредния ни „разговор“ в пощите, аз ти писах:

   Ники – при такъв тип НЕразговори, предлагам ти следното практическо решение:

   Аз и ти да сключим джентълменско споразумение да НЕ общуваме повече на социално-граждански теми. Поне писмено.

   (Устно може. Тогава по’ има шанс да преборим усещането, че другата страна упорито отказва да ни чуе.)

   В противен случай просто трупаме фрустрация и хабим време. Аз не мога така.

   Съгласен ли си?

   П.П. Това няма нищо общо с всичките ни останали отношения – човешки, литературни и прочие.

   Ти ми отговори:

   добре

   Сега просто пренасяме споразумението и в блога.

 6. И още един глас – на родителите, които разбират:

  Има някои елементарни нравствени основи, без които ще загубим качествата си на човешки същества, затова отстояването им не изисква никакви други обосновки и никаква аргументация не може да ги обори. Това са например: опазването на живота на планетата и несъгласието да бъдем управлявани от престъпници. Отстояването на тези ценности са извън лявото, дясното, идеологиите, религиите и стандартизираните обществени норми – те са основание за съществуването им изобщо. Собственото ни съществуване като човеци изисква да подкрепяме всяка форма на несъгласие с глобалната и локалната криминализация, сраснала или несраснала с властта, независимо от това каква е формата, кой е инициаторът и какви ще са последиците от това несъгласие. То е защита на съществуването ни като хора изобщо.

  За съжаление, фашизмът (вж. Хана Аренд) се осъществява не само от лумпени маргинали с бръснати глави, но и от лумпените маргинали на държавно ниво, свързали в едно глобалната криминализация и локалната криминализация с общество, държава, стопанство и медии. Те хранят, плащат и насърчават хейтърите – и пред парламента, и срещу бежанците, и за войните, от които са избягали. Ще ми се това послание да се осъзнава и да се чува и повече съмишленици да се обединим в общо радикално неприемане на фашизма в цялото ни обкръжение. Като го спрем първо в собствената си глава, за да не стане тя развалена глава – защото омразата се храни с вътрешностите ни.

  А да не мразим означава да не изключваме никого от обич и разбиране, или поне от човечно изслушване, а да включим всички: срещу омразата – тоест срещу ксенофобията и срещу патриотофобията, срещу безчовечността и срещу безродието, срещу екофобията и срещу мизантропията, срещу комунофобията и срещу елитофобията, срещу хомофобията и срещу хетерофобията, срещу женомразството и срещу мъжемразството, срещу лявомразството и срещу дясномразството, и срещу омразата към чуждите идеи, вяра и убеждения… Това значи също и нулева толерантност към насилието във всяка негова форма, била тя военно-полицейска или улична, породена от „бизнес“ алчност или от непълноценност и изпростяващо невежество. Това значи също и нулева толерантност към бездушието, безразличието, безхаберието и псевдо-либералния аморализъм, и нулева толерантност към криманализацията на тази планета, на държавата и на обществата.

  (Петър Канев, „Място за бъдеще“)

 7. И по повод на „Деца, най-важното е да се пазите“, или защо не можем да се разберем с родителите си – давам дума на Анелия Стойкова, един от авторите в казанлъшкия творчески клуб „Светлини сред сенките“:

  Валя e един от малкото хора от по-старото поколение, въпреки че за мен тя винаги ще бъде от нашето поколение, които отрано ни разбраха нас младите и лудите глави. В това интервю тя правилно синтезира защо в нашето творчество липсва присъствието точно на нейното поколение, на нашите родители, баби и дядовци. Хората, които благодарение на нашата мила държава загубиха вяра във всичко, вяра в промяната, вяра във себе си, както и надеждата за по-добър живот. Те ни казват: “Внимавай!”, “Не се занимавай!”, “Няма нужда!”, “Каква е целта на всичко?”, “Учи си.”, “Така или иначе никой няма да те чуе и нищо няма да се промени.” Обичам ви всичките, знам какво сте преживели, но не мога да ви простя едно, защо позволихте от 91-ва насам чалгализацията на цялото ми поколение, превръщането на огромна част от моите връстници в зеленчуци. Как успяхте да ни възпитате да мълчим и да ни предадете това покорство и отчаяние. Знам, че не сте виновни, знам, че бяхте заети да ни храните и отгледате. Но не спира да ме е яд за това, че когато надигнахме вой, вие продължавате да ни дърпате и да ни викате “Тихо стой”.

  Искам оставката на всички, веднага! Заради това, че превърнаха детството ми в едно непрестанно мрънкане от страна на родителите ми относно живота, който живеят. За това, че досега не сме имали нормална семейна ваканция заради напрежението относно пари и работа. За това, че рядко виждам родителите си искрено щастливи, но всеки ден крещящи. За това, че много млади хора са принудени да пият хапчета за сърце вече, ми то вече не се издържа!!!

  И тъй като знам, че всеки би попитал, отговарям: Гласувала съм на всички избори, откакто имам това право, защото смятам, че това е дълг на всеки български гражданин, и то дълг, който трябва да изпълнява разумно, а не със затворени очи и вързани ръце.

  Та смятам, че имам гражданското право да ви получа оставката, господа и дами.

  “Мракът няма собствено битие, той е просто липса на светлина”
  Ние наистина сме просто едни “светлини сред сенките по пътя” и нека не спираме да го вървим, докато не ги избутаме далеч от България!

 8. Дръж се. Всичко ще е наред.

  … Все забравям да кажа, че основната ми причина – дълбоко човешката, освен и отвъд належащите обществени нужди – да присъствам на събитията сега е, че искам да разбера хората по-добре. Да ги почувствам лично.

  Истинската ми сила не е в обозряването на социални системи, а в човекознанието: вникването в онова, което движи отделния човек. И когато се съберем заедно с вас за общи дела – моят главен принос ще е в ония теми, които засягат нас като индивидуални особености и като отношения помежду ни. Случките на ниво „човек – човеци“.

  (Ако вярвате, че социалните системи се опознават по-трудно от отделния човек или че първото носи по-голяма глобална полза от второто – ще си поговорим… но не сега. 🙂 Като начало ви предлагам тези ми наблюдения за „системиците“ и „душеведите“.)

 9. „Оставка” не обещава нищо ново. И нищо по-добро. Бланкетно искане – със скрит сценарий. Т.е. лъжа. Затова ги няма хората. На тях им е писнало от лъжи и симулации. И с още такива успешно ги отстраняват от „сцената”- това е целта на лъже-протестите. Странно, студентите не пускат граждани за разговор в СУ. Е какво “обединение” без разговор КАКВО и КАК? Между ВСИЧКИ засегнати. А всъщност не е странно.:(

 10. И аз това питам … Хубаво е, че протестират и ще протестират младите, но има ли някаква организация от тези млади радетели за нов морал, която да подкрепя на следващите избори?Никой не казва по новините каква е алтернативата, всички искат да рушат прогнилото – което е супер, ама никой не дава ясна идея какво и как да съградим след това. Или то си има идеи и планове, но просто не го казват това платените журналя ? Като човек от протеста , моля те Кал кажи ми – кои са добрите в тази приказка, дето ще ни оправят, че за лошите разбрах точно, ама алтернативата ми убегна? Само не казвай Бареков или Кунева, че лошо ми става от тия.

  • Ани, аз за себе си имам избор, още отпреди няколко години. Казва се „Зелените“ и съм го обосновал тук. (Единият от „доводите“ ми май го познаваш и ти, поне задочно. ;))

   Това обаче не значи, че не наблюдавам случващото се с широко отворени очи. Живеем във време на промени (време на чудеса, биха казали някои от феновете на литературата като бягство към реалността :D) – възможно е промяната да се случва под носовете ни, а ние да не я видим, защото сме се вторачили в онова, с което сме свикнали.

   Прочете ли какво казва Ивайло Динев? Точно в този момент положението е това. Живеем обаче във време на бързи промени – докато пиша сега, „този момент“ може да е станал „миналият момент“. И някъде да се е създала формацията, която очакваш ти. (Да, през медиите на олигарсите едва ли ще я намерим… или ще я намерим в трудно разпознаваема форма. Аз съм се ужасявал от представяния на мои каузи по медиите – заради които до ден днешен не давам никакви интервюта на bTV и Нова телевизия.)

   По-важното обаче е всички ние да участваме в случващото се. Не разчитайте на готови решения, поднесени ви отвън (например – новата партия-„спасителка“). Нека сме част от решението.

   Първата крачка към това е сами да помислете по въпроса „Как да съм част – лично аз?“.

   Ще се радвам да споделите отговорите си.

  • каква е алтернативата ли?
   с три тезиса:
   – самоорганизация за съпротива/самозащита и самоуправление, т.е. ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (вж. уикипедия, особено източниците от статията)
   – социализиране на собствеността, която произвежда блага
   (обратното както на национализация/одържавяване, така и на приватизацията);
   – социализиране на системите за разпределение на произведените блага.

   всичко друго НЕ Е алтернатива, а търсене на “добър началник”, “добър политик” и други преследвания на собствената сянка. Практикува се много отдавна и вече би трябвало да е ясно, че резултатът е нулев. Което би трябвало да НАМЕКНЕ, че вариантът на “държава/капитализъм с човешко лице” обитава реалностите на споменатите тук Дядо Мраз и Гандалф.

   повече подробности – на сайта на вестник “Свободна мисъл” (издание на Федерацията на анархистите в България), пак там има и библиотека с още по-подробни материали.
   Който се интересува – да заповяда. Който не припознава “своя борба” в това – да не губи моето и своето време в празни препирни.

   • Ники: Това е последният ти коментар в блога ми на тема „Как се правят нещата – на теория; без личен пример“. Останалите, тези, които изтрих, бяха оскърбителни – особено в контекста на скорошните наши „разговори“ в блога на Григор.

    Сърди ми се, презри ме, кажи, че злоупотребявам с власт, че си заравям главата в пясъка, че не се уча от по… по… по-какви всъщност? — твое право си е, и твой избор. На мен ми писна. Думи, думи, думи… а резултатите къде са?

    Когато видя резултати – ще продължим и разговорите. Нали сам настояваш да не си губим времето?

    Не знаеш колко ми е мъчно – и колко ме е яд – че стигаме дотук. Не можеш и да си представиш…

 11. Как промяна? Зад кого да застанем? В какво да вярваме, когато няма кого да изберем?

  • Като стигнеш до отговор, Але, ще се радвам да го споделиш с всички ни. 😉

   Междувременно няколко размисли от един от студентите – организатори на окупацията в СУ (от завчера, преди Похода на справедливостта):

   Ивайло Динев: Настояваме за настоящето, за да имаме бъдеще в България

  • Чия работа е да издигне тези, които да избереш, Але?

   Кой взима заплата, за да ги убеди да се кандидатират, а не си върши работата? Чие задължение е да им организира кампания, да им събере пари, да им тича тичането, да събира гласове в тяхна подкрепа…?

   Кой е този, дето не се е погрижил да ти ги осигури? Дядо Мраз ли е пропуснал да ги донесе в чувала си, или Гандалф да ни ги намагьоса отнякъде? Кажи кой е, че да му се накараме здраво, та друг път да си гледа работата и да не оставаме без избор!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.