Започваме обучение за редактори (от 16.02.)

Пишещи приятели,

В предговора на антологията „За спасяването на света“ посветих няколко думи на редакторите – тия позабравени, а тъй нужни участници в стигането на един текст до читателите:

Мили пишещи,
Търсете тоя ваш знаещ, усещащ, можещ приятел, който има търпение да чете умотворенията ви, има желание да ви дава насоки и препоръки, и има сила да търпи фасоните и фръцканията ви впоследствие. За вашето писане този човек (или хора, ако сте истински късметлии) е толкова важен, колкото спътника ви (най-близките приятели) за живота ви като цяло; и се открива и задържа със също толкова търпение и себеотдайност.

От следващата неделя, 16 февруари, с Човешката библиотека започваме обучение за редактори на художествена проза.

Обучението ще се състои изцяло онлайн и вероятно ще продължи до края на април. Може да се включите и със закъснение (след 16 февруари) – тогава просто ще трябва да догоните останалите. 😉

Ще го водя основно аз, а понякога ще ми се притичват на помощ други участници в ЧоБи. Първоначално ще се съсредоточим върху трите вълни редакции, през които прекарвам текстовете в поредицата ни. Ще се упражняваме с откъси от един от романите, които отличихме в Конкурса за български фентъзи роман през 2012-а.

Участието не струва пари… но си има цена. 😉 За да се запишете, трябва да станете част от Човешката библиотека. Дали в Ядрото ѝ, или като Сподвижници, преценявате вие. Важното е, когато заявявате в кои дейности искате да участвате, да включите „Оглаждачи“. (Така наричаме в ЧоБи редакторите. 😉 )

Основните причини за това изискване са две:

Първо, ще ползваме някои от съществуващите инструменти на ЧоБи. Така ще улесним работния си процес.

Второ, ЧоБи силно се нуждае от още редактори. (Всъщност ако има родно издателство, което да не се нуждае, моля нека вдигне ръка. Ще: а) му завидя най-благородно; или б) спра да купувам книгите му въобще – заради тежки престъпления към литературата. :D) Дългосрочната цел на това обучение е да създадем повече редакторски екипи, така че да можем да подготвяме по няколко издания едновременно. (Или да не спираме редакторския процес, когато на мен ми се наложи да спра, по една или друга причина.)

Иначе казано: готвим се за професионалисти. 🙂

Как да се запишете за обучението?

Лесно: когато се включите в Човешката библиотека (или подадете заявка за включване), драснете един ред на poslednorog -в- gmail.com, че искате да се обучавате. Останалото е моя грижа. Пардон, удоволствие. 🙂

И накрая, в случай че не е станало ясно: за кого е полезно това обучение?

За всеки, който развива уменията си да пише романи, разкази или сродни видове проза. Особено ако има нагласата да го прави заедно със себеподобни: обсъждайки чужди и свои текстове; учейки се и учейки.

Имате ли въпроси?

7 thoughts on “Започваме обучение за редактори (от 16.02.)

 1. Pingback: Човешката библиотека: През 2016 г. все повече издания ще се финансират директно от читателите си | Uchi.bg

 2. Обучението започна днес. 🙂

  Ако пристигате тук със закъснение: все още може да се включите – следвайте указанията горе.

 3. Въпрос: Знае ли се часът на провеждане на обучението?

  Отговор: Обучението ще е изцяло онлайн. Ще имате определен срок (обикновено седмица) да пратите отговори по новите упражнения. Вие решавате как да разпределяте времето си.

  Въпрос: Ако се присъединя към редакторите, ще мога ли да вземам участие в копнежи?

  Отговор: Да. Копнежите ни и това обучение се провеждат независимо едни от други. 🙂

 4. Здравейте!
  Има ли някакви изисквания? Звучи наистина страхотно и много бих искала да се включа, но не знам колко ще излезе професионалист от мен 😀 Тази година завършвам гимназия, а в свободното си време съм доброволец и в една друга библиотека.

  • Единствено да ти се намира достатъчно свободно време, за да участваш в упражненията. 🙂

   (За изискванията към времето, отдадено на други ЧоБи дела, пише в линка за включване в самата ЧоБи. Ако времето ви е кът – това го казвам към всички желаещи – препоръчвам да се запишете като Сподвижници.)

 5. Здравейте, аз съм учителка по литература и водя Литературен клуб “Аз творя”. Деца от клуба печелят Национални литературни награди ( включително и от Човешка библиотека).
  Мога ли да се включа в обявеното обучение за редактори?
  Мими

  • Разбира се. 🙂 Следвай указанията горе – първата стъпка е да се запишеш в Човешката библиотека.

   (Нали може на „ти“? В ЧоБи гледаме да не ни се пречкат формалности. 😀 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.