СПЕШНО: Подписка за регистриране на застъпници в референдума за нов АЕЦ (до 6->13 декември)

Поради къси срокове уводът е после. Скачаме в същественото:

До 613 (продължаваме да събираме подписи) декември Инициативен комитет „Зелените алтернативи против АЕЦ“ трябва да събере 7000 подписа, за да може да се регистрира в Централната избирателна комисия като застъпник на алтернативна позиция в националния референдум на 27 януари 2013.1

Ако, като мен, вярвате в правото ни да участваме в управлението на собствената си държава, моля подкрепете подписката. Бланката може да изтеглите от тук.

Попълнените бланки предавайте:
– в София на Кристина Димитрова (b.kikina -в- gmail.com), Борислав Сандов (borislav.sandov -в- gmail.com; 0887 096 757), Георги Стефанов (georgiceie -в- gmail.com) или на мен (kalin.nenov -в- gmail.com); или ги пъхнете под вратата на офиса на „Зелените“ (кв. Лозенец, ул. Бисер № 7) – до четвъртък
– по пощата, на адрес: София 1000. п.к. 975., „За Земята“; или на адрес: София 1000, п.к. 1554, Зелените – до сряда

Ако сте в София, може да се подпишете лично (до четвъртък):
– на щанд в подлеза при метростанция „СУ Св. Кл. Охридски“ от 14:30 до 19:30

Още за кампанията тук: http://stopatom.wordpress.com/2012/11/30/%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%88-%D0%BB%D0%B8-%D1%87%D0%B5/

И тук: http://www.facebook.com/ZeleniteAlternativi?fref=ts

Благодаря ви.

И минавам към личната част:

Държа да подчертая, че в момента (до четвъртък) въпросът, който решаваме, е: имаме ли право (и желание) да взимаме решения в собствената си държава. А не: какво мислим за ядрената енергетика. Моля всеки, който ме чете, да разбере това. Оставете засега пристрастията си за и против АЕЦ настрана (ще имаме месец и половина да ги бистрим). Помислете: ние, всеки от нас, искаме ли бъдещето на България да зависи и от нас?

Аз побеснях, като разбрах какви срокове е определила ЦИК за събиране на подписите: 3 седмици за 7000 подписа – с все личните ни данни, като ЕГН и постоянен адрес. Тези хора… малоумници ли са? Или толкова нагло корумпирани, че изобщо да не им пука за елементарна логика? Как се събират 7000 подписа за 20 дни?3

(Е… сега ще видим как.)

Като ученик, имах невероятния шанс да завърша Колеж на обединения свят. Един от най-важните уроци, който ми остана доживот, е: Светът зависи от теб – от действията (и бездействията) ти. Или, казано иначе: Светът има нужда от теб – от грижата и отговорността ти.

Откакто се върнах в България преди десетина години, постоянно наблюдавам как медии и институции всячески ни убеждават: „От теб нищо не зависи. Да де, иди да гласуваш веднъж на две години. После остави нещата в ръцете на по-можещите и знаещите.“

(Това впрочем не е специфично за България. Просто тук се вижда много ясно.)

Една от личните ми мисии – като човек, гражданин, част от планетата Земя – е да насърчавам избора и съ-участието. Тази подписка е стъпка към възможността да избираме и съ-участваме: тя осигурява глас на още една позиция, а при всеки избор е важно да чуем колкото се може повече позиции.

И е само една стъпка – след нея ни чакат следващите. Но пък важна – без нея, в следващите ще се лутаме (или други ще ни бутат накъдето им отърва) повече.

Пак подчертавам: в момента, тази седмица, решаваме дали имаме право на избор/съ-участие.

Какъв ще бъде изборът ни, ще решаваме шест седмици след това.

Калин

П.П. Една от тезите, с които се сблъсквам, е: „Ние не разбираме проблема с ядрената енергетика, не сме специалисти – затова не е редно да гласуваме, не е редно да се прави референдум. Решението – и отговорността – трябва да се поемат от специалистите/управляващите.“

Това донякъде ми се струва резултат на мантрата „От теб нищо не зависи“. 🙁 Шест седмици са достатъчно време, за да се запознаем с подробностите „за и против“ и да можем да преценим, всеки за себе си, кое подкрепяме ние. Специалистите и управляващите няма как да живеят живота ни вместо нас; няма как да поемат сами всички последици от решението, което ще се вземе (само два примера: складирането на радиоактивните отпадъци; данъците – тоест парите на всички – които ще отиват за ядрена енергетика). Затова и не е редно да бягаме от тази отговорност: редно е да съ-участваме.

Силно ме тревожи и вероятността призивите за бойкот на референдума да не са спонтанна гражданска идея, а да са поредната метастаза на „От теб нищо не зависи“ – целенасочено пусната в умовете ни от платени медии и ММКД4. За повече по темата вижте:

Бойкот на референдума? Не, мерси!

… За тазседмичния ми запис в блога кроях съвсем други планове. Далеч по-закачливи, празнични… декемврийски. Горната въртележка обаче нахлу в живота ми буквално вчера и разхвърля всичко останало. А тя е важна – по един много личен за мен начин, който най-добре ще усетите в „Нуждаем ли се от Природата?“.

И все пак – днес е един от двойните рождени дни на Човешката библиотека. На 4 декември се появиха „Последният еднорог“ (през 2006-а) и „Слънце недосегаемо“ (през 2009-а). А всеки момент очакваме да се появят още две наши рожби – сборникът „Докосвания“ от Григор Гачев и новият алманах „ФантАstika 2012“. Пожелавам си да ни радват; и да стигнат до читателите си – до нашия народ; и да раснем заедно, в свят, за който сме поели грижата и отговорността.

БъДеем!


1 Над десет минути се опитвам да открия точното име/тема на референдума в сайта на ЦИК. Ако някой го намери, моля да даде линк.

3 В защита на ЦИК ще кажа, че самите те се оплакват от неуредиците в законите, които трябва да прилагат. Напълно склонен съм да приема, че това решение им е натрапено от другите власти. Източникът не ме интересува точно сега; точно сега е важен резултатът.

4 Мафията, мимикрираща като държава. Акроним, възникнал по необходимост. 😉

17 thoughts on “СПЕШНО: Подписка за регистриране на застъпници в референдума за нов АЕЦ (до 6->13 декември)

 1. Pingback: „Ядреният“ референдум на 27.01.2013: Как и защо ще гласувате вие – или няма? | Калин М. Ненов

 2. Pingback: Референдумите и изборите – със сърце | Калин М. Ненов

 3. Pingback: „Ядреният“ референдум на 27.01.2013: Как и защо ще гласувам аз | Калин М. Ненов

 4. Цитирам писмо отпреди малко:

  Спешно – „ЗЕЛЕН” в нужда се присъединява!

  Скъпи приятели и съмишленици:

  Благодарим ви за подкрепата за събирането на необходимите подписи на щандовете на ИК „Зелените алтернативи против АЕЦ”.

  Днес в 16:20 ч. внесохме 7300 подписа в ЦИК – нужни са ни още за резерв!

  Практиката от годините сочи, че е необходим резерв от поне 5-10% повече подписи, които може да бъдат допълнени, ако имаме сгрешени, непълни или дублиращи се подписи. Затова имаме спешна нужда от още подписи сега!

  Ако не сте успели, елате и се подпишете, изпратете приятели да ни помогнат, обадете се на близките и познати, поканете ги да се подпишат и разпространят това съобщение.

  Само така ще сме сигурни, че регистрацията ни ще мине безпроблемно и „Зелените алтернативи против АЕЦ“ ще имат своето достойно представяне в кампанията за защита на позицията ПРОТИВ ядрената енергетика. Елате на щанда на подлеза при СУ или в щаба на ИК, кв. Лозенец, ул. Бисер № 7 – днес и в следващите няколко дни!

  Повече инфо във FB:
  http://www.facebook.com/ZeleniteAlternativi
  http://stopatom.wordpress.com/
  http://www.zelenite.bg/4710

  И отново – ако някой в София има нужда да мина покрай него лично за подпис – нека ми пише къде му е удобно в неделя. Мога сутринта преди 12 или вечерта след 19.

  Малко остана. 🙂

 5. Задочен отговор на задочно запитване ;):

  В момента, с тази подписка, си отговаряме на въпроса „Вярвам ли в правото на различните позиции да бъдат равностойно представени преди референдума?“.

  На самия референдум, с гласуването си, ще отговорим на „Какво смятам за ядрената енергетика в България?“.

  Това са два различни въпроса.

  (Преразказвам мисълта си от един по-горен коментар: http://kal.zavinagi.org/?p=158#comment-1242)

 6. И още малко яснота по въпроса за бойкотиране на референдума:

  За да бъде валиден резултатът от референдума, законът изисква равно или по-високо участие от последните парламентарни избори през юни 2009 г., в които участваха 4.35 милиона души или 70% от 6.2 милиона души, имащи право на глас.

  Президентът Плевнелиев коментира в сряда, че подобен процент на участие изглежда “малко вероятен”. Но ако поне 20% от избирателите или 1.5 милиона души гласуват, и ако над половината дадат положителен отговор, “парламентът ще бъде длъжен да разгледа въпроса” съгласно закона в срок от три месеца, посочи президентът.

  (От mediapool.bg: „Според президента “да” на ядрения референдум ще възроди АЕЦ “Белене”“)

  Значи: ако в референдума участват поне 1,51,2 (да си бях дал труда сам да сметна колко са 20% от 6,2 млн. 🙁 ) млн. души, от които поне половината са „за“, парламентът е длъжен да гласува по въпроса за ядрената енергетика. И понеже ГЕРБ и БСП подкрепят ядрената енергетика, гласуването почти сигурно ще е в нейна полза. Не съм следил социологически проучвания, но подозирам, че двете партии имат достатъчно поддръжници, за да съберат въпросните 1,51,2 млн. гласа. Затова ми се струва, че бойкотът предрешава избора в полза на ядрената енергетика (а не просто изразява отношение към самия референдум).

 7. ВАЖНО: Видях, че някои хора се притесняват, че в подписката се иска ЕГН.

  Тъпото е, че без ЕГН (или постоянен адрес – както е изписан в личната ви карта) подписът ви няма да се зачете. За всеки подпис накрая се правят проверки в ГРАО (http://www.grao.bg/), ако разбрах правилно. И ако данните не съвпадат – язък ни за усилията…

  Уви, не можем да направим нищо. Това е официалната бланка, според изискванията на ЦИК.

  (Казвам го и за да знаете на кого да се ядосвате.)

  (А това, дето подписът трябвало да бъде нанесен в присъствието на лице от самия Инициативен комитет, просто ме разби…)

 8. Аз мисля, че аргументацията на Кал е доста силна. Аз също смятах и продължавам да смятам идеята за този референдум за неуместна, ако не вредна, но след като референдум ще има така или иначе, гласуването – кой както ще – май е по-добра опция от бойкота. И пак – с подписката се подкрепя правото на една страна да участва и да бъде чута, пък нататък всеки може да си реши да гласува ли и как.
  Жалко, че не са предвидили събирането на подписи по имейл. Не говоря за онлайн петиция, каквато ЦИК сигурно няма да признае, а за това да принтираш, подписваш, сканираш и пращаш. В моята практика така се подписват договори за работа и други важни документи, свързани с големи пари.

  • Велко – благодаря за (100-процентовото) разбиране. (То си е подарък. Рядък. :/)

   И ние си говорихме с другарчета за варианта „принтираш, подписваш, сканираш и пращаш“. (Аз го ползвам, като правим договори със западните издатели.) Ще натискаме да се въведе такъв.

   (Е, като знам, че ще натискаме същите хора, които измислят какво ли не, за да затруднят процеса на участие… Но млъкни, сърце. :D)

 9. Тази сутрин ми изкристализира още една формулировка на въпросите горе:

  Съгласни ли сме в представянето на проблем да бъде застъпен само един глас? И – даже позицията на застъпения глас да ни е най-близка – съгласни ли сме другите гласове да бъдат потискани, с каквито и да е средства?

  Отговорите, които всеки от нас ще си даде на тия въпроси, ще ни кажат много за това как си представяме идеалното управление (което аз ползвам в смисъла на stewardship, „стопанисване, грижа“), независимо дали на държавата, някоя общност, от която сме част, или планетата.

 10. Ако някой иска да се подпише в София, но няма възможност по никой от горните начини – моля да ми пише личен имейл къде ще бъде в четвъртък. Аз ще се постарая да го намеря лично.

 11. Цитирам писмо от „За Земята“, което тъкмо получих – и добавям в записа още места, където може да се подпишете:

  Приятели,
  на времето “За Земята” се е създала като анти-ядрена организация.
  Все още работим активно срещу ядрените планове в страната ни.

  Навярно знаете, на 27.01.2013 г ще имаме в България и първия си референдум. Въпросът ще бъде дали България да развива ядрена енергетика чрез строеж на нова централа.

  Преди няколко седмици Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с безумното решение, че ако някой иска да защитава алтернативната теза по време на кампанията – трябва да събере и предаде 7000 подписа до 7 декември.

  Моля ви за подкрепа.
  Имаме 3 дни, за да съберем достатъчно подписи (днес, 5ти и 6ти).
  Създадохме Инициативен Комитет “Зелените алтернативи против АЕЦ”.

  ето ни и във фейсбук:
  http://www.facebook.com/ZeleniteAlternativi?ref=stream

  Можете да се подпишете по някой от следните начини:
  1) минете през офиса на За Земята от 10 до 18 ч ( Янко Сакъзов 11 Б)
  2) имаме щанд в подлеза при метростанция “Соф. Университет Св.Кл.Охридски” от 16 до 20 ч.
  3) разпечатайте приложената бланка, подпишете я и ни я изпратете/донесете.
  Адрес : София 1000. п.к. 975. (ако я изпращате ще трябва да е наистина днес-утре)

  Бладодаря ви!

  Ваша:
  Деница,
  член на инициативния комитет

 12. Кал,
  моите искрени уважения, но имам усещане, че сте умело яхнати от някои от от администраторите на точно това “ММКД”. Това присъствие на ВЕИ в редиците на противниците на АЕЦ не е ли малко смущаващо? Кои са ВЕИ ако не едрите “червенокуфарни” инвеститори и банките зад гърба им??? А тия последните са сред администраторите на ММКД и просто компрометират всичко до което се докоснат – в този случай вашата инициатива.

  Идеализма е добро нещо, ама на мен ми е кристално ясно, че какъвто и да е изборът народът ни ще е ограбен и осъден да живее сред обезобразена и отровена природа докато ММКД съществува. Трябва да се бори ММКД, а не на парче да се парират политиките му – продукт на неговата жизнедейност.

  Другото нещо, е че зелените технологии са нови, скъпи и реално са за богатите, щото като нямаш какво да ядеш, не ти е до екология – такава е човешката натура. Още една причина да се бори ММКД и да се развива икономиката, защото само развитата икономика носи благосъстояние, което пък рано или късно носи реални ефекти в екологията. Пример: Швейцария, Австрия и т.н.

  • Виктор – нека оставим тия обсъждания за другата седмица. Фокусът на горния запис е другаде.

 13. Искам да разпиша лично – ще следя за списък с метростанции.

  • Цитирам Георги Стефанов: „Допреди снега вчера бяхме на 4: Сердика, СУ, Васил Левски, и Младост, но заради студа днес май ще се организираме само на СУ.“

   И добавям в записа.

   (На теб Чешкият културен център може да ти е по-удобен.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.